wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG » Tapioka
0123456789
0
Kontakt
  • Ekosklep Zdrowa Żywność Ekologiczna Olsztyn
  • E-mail:biuro@ekosklepbio.pl
  • Telefon89 52 74 999
    784 019 992
  • Godziny działania sklepu_______________________________________________________ pn-pt.: 9.00 - 17.00 _______________________________ sobota 10.00 - 13.00

Tapioka

Data dodania: 29-11-2022 Wyświetleń: 65


alt

 

Tapioka - co to jest?

Tapioka jest wytwarzana z manioku, egzotycznej rośliny z rodziny wilczomleczowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Skrobia z manioku (tapioka) powstaje w procesie mielenia bulwy manioku, tworząc mąkę, perełki lub płatki. Jest produktem skrobiowym, którego używa się najczęściej do zagęszczania sosów, musów, kisieli, puddingów, a także używanym jako zamiennik tradycyjnej mąki.

Bulwy manioku można jeść jedynie po ugotowaniu, ponieważ zawarty w nich glikozyd manihotoksyna jest trujący (łatwo przechodzi w kwas pruski).

 

Tapioka zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak:

-witaminę B1;
-witaminę B2;
-witaminę B6;
-witaminę PP;
-witaminę C;
-cynk;
-magnez;
-fosfor;
-potas;
-żelazo;
-wapń.


Tapioka właściwości:

-Tapioka jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany.

-Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu (celiakią).

-Ze względu na zawartość skrobi opornej, tapioka wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i jest polecana osobom z cukrzycą typu 2.
-Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, co usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe.

-Ze względu na to, że tapioka zawiera skrobię oporną, jest polecana osobom zmagającym się z problemami trawiennymi (wrzodami żołądka, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, chorobą Leśniowskiego-Crohna).

-Tapiokę można podawać osobom po zabiegach operacyjnych.

- Tapiokę mogą spożywać również dzieci.
 

Przygotowanie tapioki:
Mąkę z tapioki można od razu wykorzystać do gotowania, nie wymaga dodatkowej obróbki. Tapiokę w postaci małych kuleczek najczęściej gotuje się na wodzie lub mleku na małym ogniu, jest gotowa do spożycia, gdy kulki staną się przeźroczyste.



Tapioka – jak zrobić zdrowy deser:
 

Perełki tapioki mają podobne zastosowanie do nasion chia, kiedy połączymy je z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą. Tapioka tworzy gęstą, żelową masę, która świetnie sprawdza się do robienia zdrowych deserów.

Do przygotowania deseru z tapioki potrzebne będzie mleka kokosowego, cukier trzcinowy (zamiennikiem może być ksylitol), szczypty soli oraz ekstrakt z wanilii. Kulki z tapioki zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sól oraz ekstrakt z wanilii. Zimny napój gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kulki zrobią się miękkie i przezroczyste. Do deseru z kulkami z tapioki możemy przygotować również mus na bazie świeżych czy mrożonych owoców.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu