wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG » Pyłek pszczeli bomba witaminowa
0123456789
0
Kontakt
  • EKOSKLEP Andrzej Sierzputowski
    ul. Ratuszowa 7, 10-116 Olsztyn
    woj. warmińsko-mazurskie
  • E-mail:biuro@ekosklepbio.pl
  • Telefon89 52 74 999
    784 019 992
  • Godziny działania sklepu_______________________________________________________ pn-pt.: 9.00 - 17.00 _______________________________ sobota 10.00 - 13.00

Pyłek pszczeli bomba witaminowa

Data dodania: 19-04-2022 Wyświetleń: 38


Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli)

 

Pyłek kwiatowy to mikroskopijne ziarenka zbierane przez pszczoły w okresie kwitnienia kwiatów.

Różnią się one między sobą kolorem. W zależności, od której rośliny pochodzą mają barwę od żółtej przez pomarańczową do brązowej, a nawet i czarną.

Pszczoły, zebrany z kwiatów pyłek, sklejają w kuleczki i przynoszą do ula.

Jest on najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym.

alt


 

W skład pyłku kwiatowego wchodzą:
 

  • białka i aminokwasy,

  • cukry proste i złożone, 

  • tłuszcze, sterole,

  • bioflawonoidy czyli przeciwutleniacze,

  • karotenoidy,

  • nukleoproteidy,

  • witaminy B1, B2, B3, B6, B12, PP, C, E oraz kwasu foliowego, a także prowitaminy A.,

  • sole mineralne


 

Właściwości pyłku pszczelego


 

Najważniejsze właściwości pyłku:

  • wspiera odporność organizmu,

  • zapobiega i leczy anemię,

  • pomaga utrzymać prawidłową masę ciała,

  • poprawia koncentrację,

  • dodaje energii,

  • zmniejsza stres,

  • ma działanie bakteriobójcze,

  • odtruwa organizm,

  • pomaga przetrwać menopauzę,

  • ma działanie antynowotworowe,

  • zapobiega zawałom serca poprzez regulację ciśnienia tętniczego krwi,

  • sprzyja ukrwieniu mózgu i polepsza zdolność myślenia,

  • u chorych na cukrzycę obniża poziom cukru,

  • z powodzeniem stosowany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych,

  • stosowany w zaburzeniach trawienia i przemiany materii.


 

Stosowanie i przeciwwskazania
 

Pyłek kwiatowy można stosować codziennie i przez cały rok, jednak nie krócej niż miesiąc, aby dostrzec jego dobroczynne działanie.
 

Zalecane dawki dzienne pyłku kwiatowego:
 

  • dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów pyłku kwiatowego;

  • dzieci 6-12 lat – 15 gramów pyłku kwiatowego;

  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 gramów pyłku kwiatowego;

  • dorośli w celach leczniczych – 30-40 gramów pyłku kwiatowego.


 

Pyłek kwiatowy zalać wieczorem połową szklanki przegotowanej, chłodnej wody. Można dodać  łyżeczkę miodu i pozostawić do rana.

Przygotowaną porcję wypić rano na czczo nie później niż 15 minut przed posiłkiem.


 

Przeciwwskazaniem do spożywania pyłku kwiatowego jest uczulenie na produkty pszczele, uczulenie na pyłki, ostra niewydolność nerek.

U osób uczulonych na pyłki roślinne po spożyciu pyłku kwiatowego mogą wystąpić reakcje alergiczne w postaci zaczerwienienia spojówek, pokrzywki, obrzęku warg oraz w postaci zaburzeń układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga).

Osobom szczególnie wrażliwym zalecamy zachowanie ostrożności przy spożywaniu.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu