wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » BLOG » Dlaczego powinniśmy wybierać niesiarkowane suszone owoce i bakalie?
01
0
Dostawa w Olsztynie
Kontakt
  • EKOSKLEP Andrzej Sierzputowski
    ul. Ratuszowa 7, 10-116 Olsztyn
    woj. warmińsko-mazurskie
  • E-mail:biuro@ekosklepbio.pl
  • Telefon89 52 74 999
    784 019 992
  • Godziny działania sklepu_______________________________________________________ pn-pt.: 9.00 - 17.00 _______________________________ sobota 10.00 - 13.00
Po kilku tygodniach użytkowania stwierdzam, że nie wiem, jak mogłam żyć dotąd bez tego urządzenia. Po raz pierwszy wykorzystaliśmy wszystkie jabłka, jakie…
Ocena produktu 5/5

Dlaczego powinniśmy wybierać niesiarkowane suszone owoce i bakalie?

Data dodania: 04-11-2021 Wyświetleń: 44


Suszone owoce i orzechy  to doskonała  propozycja na zdrowe przekąski.

Suszone owoce są słodkie i  z powodzeniem mogą zastąpić słodycze. 

Bakalie są zdrowe ( jeśli są bez konserwantów) i pożywne, tylko trzeba pamiętać, że są jednak kaloryczne.

Wybierając suszone owoce i orzechy sprawdźmy ich skład, jeżeli oprócz tego, co jest w opakowaniu, zobaczysz jeszcze dopisek 


 

  • E220 lub E-220
  • dwutlenek siarki
  • zawiera siarczany (siarczyny)
  • konserwowany siarką
  • konserwant E220
 

...to zrezygnuj z  tego produktu i poszukaj takiego, który zawiera niesiarkowane bakalie

 

Dwutlenek siarki  czy naprawdę trzeba go unikać?
 

E220 jest konserwantem i przeciwutleniaczem.  W przemysłowej produkcji żywności używany jest jako konserwant soków owocowych, owoców suszonych, bakalii,.
Sprawia, że produkty spożywcze tracą witaminy - m.in. wit. B12. 
 

Po otwarciu opakowania owoców bez dodatku dwutlenku siarki czujemy zapach owoców, a po otwarciu opakowania siarkowanych owoców czy bakalii - zapach owoców zostanie przytłumiony przez  kwaśny, mało naturalny zapach.

 

Jakie efekty może wywoływać E220 w organizmie?

  • może być przyczyną  problemów żołądkowych 
  • może powodować bóle głowy
  • u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)
 

 

Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką - idealnym przykładem  są morele.
Łatwo je odróżnić - siarkowane są piękne w kolorze pomarańczowym ale słabo smakują.




alt


Te niesiarkowane są brązowe, ale za to słodkie i aromatyczne.

alt

Niesiarkowane bakalie kupisz u nas w sklepie internetowym

https://www.ekosklepbio.pl/suszone-owoce-c-123_7_9.html
https://www.ekosklepbio.pl/orzechymigdalypestkikasztanywiorki-c-123_7_8.html


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii BLOG
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu