wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » BIOCHEF2 » Wyciskarki
0
0

Wyciskarki do soków z owoców i warzyw

Mamy rewelacyjną ofertę dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy tryb życia i potrzebują wsparcia w swoich codziennych staraniach. Wyciskarki do owoców i warzyw są nieocenioną pomocą w tworzeniu potraw każdego dnia. Umożliwiają przygotowanie gęstych, bogatych w witaminy napojów z pomidorów, ogórków, jabłek lub innych smakowitości. Ponadto mogą pomóc w przygotowaniu makaronów i klusek, past, a nawet masła orzechowego. Niektóre z prezentowanych urządzeń wyposażone są w dodatkowe sitko do lodów.

 

Czy warto decydować się na wyciskarki do soków?

 

Wiele osób przed zakupem tego urządzenia zastanawia się czy nie wybrać sokowirówki. Oba sprzęty kuchenne pozwalają na zrobienie pysznych napojów z jabłek, pomarańczy, buraków, czy marchwi. Jednak, gdy zechcecie dodać do niego także liście szpinaku, jarmuż, czy pokrzywę, to sokowirówka może sobie nie poradzić z tym zadaniem. Ponadto napój powstający w efekcie pracy sokowirówki jest klarowny i nieco wodnisty, podczas gdy wyciskarki do owoców bądź warzyw pozwalają przygotować gęsty napój z drobinkami miąższu. Ponadto napój ten będzie posiadał delikatną warstwę piany, co świadczy o minimalnym napowietrzeniu, przez co ma dłuższy termin spożycia.

 

Jak działają wyciskarki?

 

W przeciwieństwie do sokowirówek są to urządzenia wolnoobrotowe. W pierwszej kolejności wyciskarki ślimakowe z dużą siłą – za pomocą specjalnego wałka w kształcie ślimaka – miażdżą owoce oraz warzywa, dzięki czemu przerwane zostają włókna i ściany komórkowe miąższu. Następnie ze zmiażdżonego miąższu wydobywany jest sok poprzez wyciskanie – pozwala to na uwolnienie z komórek cieczy. W kolejnym kroku sok wraz ze wszystkimi witaminami i składnikami odżywczymi jest przepuszczany przez sito. Duże kawałki miąższu osadzają się na nim, jednak pozostająca ciecz nie jest idealnie klarowna. Urządzenie pozwala uzyskać lekko mętny płyn z drobinami miąższu, który dostarcza mnóstwa witamin oraz wartościowych składników odżywczych.

 

Pozioma czy pionowa wyciskarka do soków wolnoobrotowa?

 

Urządzenia poziome wykorzystują tylko siłę miażdżenia wałka ślimakowego, wyciskając surowiec i odsączając napój przez specjalny system sit. Pracują wolno, przez co ta technologia nazywana jest „wyciskaniem na zimno”, a nieśpieszne tempo zapobiega napowietrzaniu płynu. Enzymy zawarte w miąższu nie utleniają się i są łatwiej przyswajalne w takiej postaci. Niektóre z poziomych modeli urządzeń zaopatrywane są w szereg funkcji dodatkowych. W pionowych modelach wałek ślimakowy umieszczony jest – jak sama nazwa wskazuje pionowo – dzięki czemu warzywa, owoce czy zioła wprowadzane do wnętrza nie wymagają praktycznie popychania, ponieważ oddziałuje na nie siła grawitacji. Ponadto modele pionowe są wyższe i węższe od poziomych.

W naszej ofercie dostępne są urządzenia o konstrukcji pionowej i poziomej. Proponujemy sprzęt marki BioChef, bazujący na solidnych materiałach, wolnych od BPA oraz innych szkodliwych tworzyw sztucznych – dzięki temu urządzenie zapewnia bezpieczny kontakt z żywnością. Ponadto materiał jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania.


 
Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko promocje