wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Produkty EKO » Nabiał bio (tylko stacjonarnie) » Jaja bio
0123456789
0

Jaja BIO

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko promocje
Jaja ekologiczne rozm. L 10 szt. Majer
dodaj do porównania
dodaj do schowka
dodaj do porównania
dodaj do schowka
JAJA PRZEPIÓRCZE (18 szt. w opakowaniu) - DARIUSZ KRÓLIK
dodaj do porównania
dodaj do schowka

 

 

Stempel na jajku ( pierwsza cyfra ) - co oznacza?

 

Każde jajo wprowadzone do obrotu wg prawa powinno być oznaczone. Z tego obowiązku są zwolnieni właściciele stad liczących do 50 kur .

Pierwsza to najważniejsza cyfra stempla .Co one oznaczają?

 

0 – chów ekologiczny
 

Kury mają do dyspozycji zarówno kurnik, gdzie mają swoje gniazda, jak i zagrodę. Kury są karmione paszą pochodzącą z ekologicznych upraw, a dodatkowo skubią trawę i wygrzebują z ziemi robaki.
 

1 – chów na wolnym wybiegu
 

Kury mogą wciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu. W kurniku mają ściółkę i grzędy.
 

2 – chów ściółkowy
 

Co najmniej 1/3 powierzchni kurnika to ściółka. Kury mają też swoje gniazda w kurniku, którego jednak nigdy nie opuszczają.
 

3 – chów klatkowy
 

Kury są hodowane w klatkach, których nie opuszczają. Karmi się je specjalnie przygotowanymi paszami, z rożnymi domieszkami ( antybiotyki) .Każde zniesione jajko jest automatycznie odprowadzane za pomocą kanału. Kury z ferm klatkowych rocznie znoszą około 350 jaj, a kura chodząca po podwórku do 200 jaj rocznie.


 

W naszym sklepie znajdziesz jaja od kur z chowu ekologicznego.

 

W chowie ekologicznym zabronione jest stosowanie weterynaryjnych produktów leczniczych i antybiotyków (nawet profilaktycznie).
Jaja z takiego chowu są najlepszym źródłem aminokwasów, witamin, kwasów tłuszczowych i związków mineralnych


 

Warunkiem nadania stempla „ zero” jajku, jest ścisła kontrola producenta przez jednostkę certyfikującą. Producent musi spełnić normy dotyczące gospodarstwa, warunków chowu kur i innych składowych mogących mieć wpływ na czystość biologiczną jajek.

 

 

 

W ofercie naszej znajdziecie również jaja przepiórcze.

 

W porównaniu z jajem kurzym, jaja przepiórcze są zdecydowanie lepszym źródłem niezbędnych aminokwasów: np. metioniny 273 mg/1gN, treoniny jest więcej aż o 114 mg/1gN.

 

Jaja przepiórcze charakteryzują się wysoki m poziom aminokwasów egzogennych. Znajduje się w nich więcej istotnych pierwiastków takich jak: żelazo (o 0,2 mg więcej niż w kurzych), fosfor (o 0,11 mg więcej). Przewyższają one również jajo kurze zawartością takich witamin jak: prowitaminy A (karoten), ryboflawiny i B12 oraz B1.

 

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu