Ciasato marchewkowe z pulpy
Zaczęliśmy eksperymentowanie i jego rezultat jest następujący:
przepis na cisto marchewkowe z wiórkami z marchewki ( z wyciskarki BioChef)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki marchewkowych wiórów
- 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 750 lub 1050)
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków owsianych do wysypania foremki
W jednym naczyniu łączymy składniki składniki sypkie, w drugim mokre. Mokre przesypujemy do sypkich i mieszamy do całkowitego ich połączenia. Dodajemy rodzynki. Ciasto przelewamy do keksownicy posmarowanej olejem i obsypanej płatkami owsianymi. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Można także "wióry" wrzucić do podstawowego przepisu na muffinki , dodać przyprawy piernikowej i nieco bakalii i z efekt super!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Pulpa - co z niej zrobić